Mij vallen dingen op, ze laten me niet los. Het gaat over het leven, de politiek, film, theater en boeken en soms persoonlijke dingen.
vrijdag, januari 31, 2003
Goed het moest er van komen, mijn eerste bezoek aan de Afdelingsvergadering in Amsterdam. Iedereen kende elkaar natuurlijk, behalve de nieuwelingen, die pikte je er zo uit. We zaten in een veel te kleine zaal, of de opkomst was veel groter dan verwacht.
Er werd begonnen met de Grote Rui: de idealogische veren moeten af, vervangen door nieuwe sociaal democratische (als het effe kan). Ze hadden Jacquesl Monasch bereid gevonden om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Nou,dat lukteboven verwachting goed. Hij was nog maar een paar minuten bezig of de eerste haantjes begonnen al flink te kakelen en te sputteren. De veren vlogen na zijn verhaal pas echt driftig in het rond. Een aantal diehards konden hun woordenstroom niet beheersen, zij bleken later de echte oudgedienden te zijn die de halev verkiezingstijd folderend en pratend hadden doorgebracht. Ze betichten Monasch van PVDA onwaardig populistisch gekakel.
Ik zag het met stijgende verbazing aan. Dit was de eerste keer dat ik de binnenkant van de partij zag en ik begrijp nu ook waarom vanuit de partijachterban geen enkele aandrang tot regeren valt waar te nemen. Zij hebben wel begrepen dat er iets aan de hand is, maar denken eerder dat ze terug moeten naar het oude warme rooje nest dan dat bepaalde oud-linkse opvattingen meer kwaad dan goed hebben gedaan aan de samenleving, die hen zo dierbaar is.
Monasch hield een warm pleidooi voor een Radicale Middenpartij. Dit lijkt een contradictio interminus maar als jet het afzet tegen een Conventionele Middenpartij als het CDA is het wel te begrijpen. Monasch is voor simpele effectieve onorthodoxe maatregen. Oplossingen voor vraagstukken die gewoon werken. Het mag een paar centen kosten. Niks pappen en nathouden, gewoon keuzes maken die de achterban helpen de kwaliteit van leven de handhaven en waar nodig te verbeteren.
Ofschoon de ideeen een ieder leken aan te spreken verslikte hij (of is het de achterban) zich keer op keer in de voorbeelden. Ik vraag me af of de PvdA-achterban (de oude) wel zo'n draai naar moderniteit wil en kan maken. Ik weet zeker dat heel veel nieuwe leden en nieuwe stemmers, juist enthousiast zijn van een middenpartij met een progressieve inborst. Ik denk zelfs dat de gemiddelde kiezer maling heeft aan het verhaal dat men binnen de partij ruziet over de koers. De kiezer op Bos wil gewoon niet de ellende, die CDA/VVD beloven en verder geen gezeur.
De tweede helft van de meeting ging over de relatie van Amsterdam met Den Haag. Na 4 vragen kon het publiek zich niet meer beheersen en drukte de actualiteit van de oorlog in Irak alle goede bedoelingen op de achtergrond. Er ontspon zich een heftig debat met Jet Bussemaker (2de kamer), een Irakees, die het liever had dat de rest van zijn familie ook werd afgeslacht door de Amerikanen als Hoessein maar verdreven werd, een bejaard lid, die vond dat we niet moesten vergeten dat de VS nederland had bevrijd en twee geemotioneerde 70-ers die hun hoop op Nederland als redder van de wereld langzaam in rook op zagen gaan.
De Partij van de Arbeid zal continu in een spagaat belanden tussen wat economisch en internationaal niet anders is en waar de middenpartij stemmers zich allang mee verzoend hebben en wat de sociale, tolerante en goedgelovige inborst nog altijd hoopt en denkt te moeten wil. Tussen de nieuwe en de oude veren.
Bussemaker vond dat het nieuwe kabinet een motto moest hebben dat de beide partijen verenigde, zullen we beginnen met een nieuw motto voor de PvdA.
De eerste keer dat we Ge zagen moest hij in het souterrain van Bellevue, dat was een soort huiskamer waar we als limburgers bij elkaar zaten en met een dranke in de hand ons konden laten verrassen door de Limburgse Martin Bril met zang. We waren nog maar pas fan en het was een feest. De tweede keer, een jaar laterwas hij gepromoveerd naar de grote zaal van Bellevue in Amsterdam. Het was een show met enkele hoogtepunten maar vooral veel herhaling en dan zijn de grapjes over het Limburgs toch wel een beetje melig. Ik herinner me nog een fantastisch nummer dat hij speelde achter de piano en dat hij gemaakt had ter ere van een wedstrijd. Maar ik heb het daarna nooit meer gehoord. hij had een zogenaamde live-verbinding via internet met weert, alwaar de blaosmuziek te horen was. We hadden het bange vermoeden dat Ge niet meer had, dan dat. Omdat hij rijkelijk put uit zijn herinnering, konden wij ons voorstellen dat het autobigrafisch materiaal op zou kunnen zijn.
Maar bij de laatste show, inmiddels gepromoveerd naar het Nieuwe de la Mar (450 man, schatten we) haalde hij alles uit de kast en van de zolder. Veel prachtig gitaarwerk, mooie nieuwe nummers en aanstekelijke anecdotes en weer een kleine voorleessessie. Goed opgebouwd, met wat sterke oude nummers (aaijt were met diech en langsamerhanjd), complemente. Ruim een half uur te laat was het toch sloetingstied en zichtbaar ontroert van het open doekje, kon hij weer de lange thuisreis op zich nemen. Een absolute aanrader. Hier het programma, mis hem niet.
zondag, januari 26, 2003
We waren vrijdag in Leiden op bezoek, in de buurt waar Thom de Graaf woont. Onze vrienden hadden D'66 gestemd en zij zijn niet de enige. Ze konden zich uitstekend vinden in de "van de ene kant zus en van de andere kant zo" visie van de democraten. Het is het paarse denken in extrema, dus waarom D'66 het niet heeft gered lijkt evident. Ze klaagden ogenschijnlijk terecht over de weinig aandacht die d'66 had gehad. Toch vind ik dat verwijt wat te makkelijk. Wat heeft D'66 er aan gedaan om gehoord te worden, wat is hun toegevoegde waarde.
Het is zonneklaar dat juist op dit moment haarscheurtjes zichtbaar worden in onze democratie. Ik twijfel soms wel eens aan het feit of mensen die overtuigd niets willen af weten van de politiek wel waardige stemmers zijn. Ik heb wel eens twijfels over de rol van de media ten aanzien van de keus van stemmers, de invloed van peilingen, de macht van het regeeraccoord. Wat dacht je van de beperkingen van de democratie door regels uit Europa, UN en VS.
Gisteren las ik een analyse van een verontruste brievenschrijver die niet kon geloven dat het CDA groter is geworden dan de PvdA. Gedurende de verkiezingsavond had hij alle uitslagen op de TV gevolgd, van de grote steden en ontdekte een klinklare meerderheid voor de PvdA. Waar komen die CDA stemmen vandaan, vroeg hij zich verbaasd af. Het verenigd platteland blijkt de stedelijke problemen op te willen lossen met CDA politiek terwijl de ervaringsdeskundigen in de steden meer heil zien in een samen-sterk aanpak. Een nieuwe tweedeling in de samenleving lijkt geboren: de landelijke en stedelijken. Zijn hun stemmen evenveel waard, weten de landelijken waar ze over praten als we het over integratie hebben en zwarte scholen en gettovorming.
Juist in die tijd van politieke vervreemding zou D66 met vernieuwende ideeen moeten komen om de democratie te redden, juist in die tijd weet D66 daar geen antwoord op, behalve de gekozen burgemeester en het afkeur-referendum. Ik vrees dat zij het ook niet weet en van arremoede zich maar is gaan buigen over het onderwijs, dat levert (terecht) tenminste nog wat stemmen op.
Toen keek ik in hun verkiezingsplamflet en zag niks waar ik het niet mee eens was! Heeft Thom toch gelijk? Ik weet het niet, ik heb iets tegen D66, maar wat? Waarchijnlijk hetzelfde als de media.
Ik heb al eerder eens een keer gerefereerd naar het probleem van de vervreemding. Nu ook Freek dit punt op de agenda zet, kan niemand er meer om heen. We raken los van de wortels, we lijken van de pot gerukt, we kennen onze buren niet meer, verstaan zelfs hun taal niet eens,we komen elkaar niet meer tegen in de kroeg.
Ons leven lijkt een bedrijf, ons bedrijf is ons leven. De vreemdelingen hebben allang niet meer het alleenrecht op vreemd te zijn, de vraag is zelfs in een wijk waar meer dan 70% allochtoon is wie hier nu vreemd is. Vreemd is datgene wat anders is dan de norm, als er geen normen zijn hoe kun je dan vreemd zijn?
Het is een schone taak om daar mee aan de slag te gaan. Naast het in kaart brengen wat van wie vervreemd is, zou je kunnen zoeken naar oorzaken hiervoor en maatregelen verzinnen. Een schone taak voor het van naam veranderde nieuwe ministerie van VERvreemdelingenbeleid.
vrijdag, januari 24, 2003
CDA en PVDA zijn tot elkaar veroordeeld. Niet moeilijk over doen. "Bescheidenheid" blijven onthouden voor de PvdA, sociale gezicht van het CDA weer in het vizier. Helaas voor ons, maar gelukkig voor de formateur, is de wereld niet zo maakbaar is, als de lijstrekkers je doen geloven. Omdat daarnaast het verschil schuilt in de benadering meer dan in het doel, moet men proberen de overeenkomsten snel te incasseren en pragmatisch te werk gaan met de verschillen.
Begin zo snel mogelijk met de ministers- en staatsecretarisposten te verdelen. Verdeel de verschillen evenredig en zorg dat beide partijen op een aantal punten herkenbaar hun zin krijgen. Neem daar ruim de tijd voor (3-4 weken). Onderhandel daarbij over de belangrijkste lijnen (grondregels) en welke personen het beste de kar kunnen gaan trekken. Waarschuwing voor de PvdA'ers: dit gebeurt in de achterkamer, kan niet anders, onderhandelen doe je niet op straat.
Hare majesteit, laat de beoogd minister met zijn staatsecreatis in de commissie vergaderingen zijn plannen toelichten, bijschaven etc en laat de programma's individueel goedkeuren door de Kamer. Geen regeeraccoord, maar regeerplan per aandachtsgebied. Bos en Balkenende coördineren de hele operatie in de achterkamer, daar kunnen ze weer vriendelijk tegen elkaar leren doen, zonder geloofwaardigheid te verliezen.
Gevolg:
- geen dik accoord dat politiek werk in de komende vier jaar verlamd,
- kabinet raakt ingewerkt en de ploeg kan een proeve van bekwaamheid afleggen
- vergroot de herkenbaarheid van de partijen omdat moeiljke zaken eventredig worden verdeeld en niet worden weggeconsensusd
- Tweede Kamer heeft inspraak, geen achterkamertjes bij het daadwerkelijk invullen van de plannen,
- snelheid is gewaarborgd omdat de quick wins meteen kunnen worden goedgekeurd
- de minister en de Kamer kan meteen aan de slag op de zaken waar geen probleem is.
- voorkomt gemarchandeer in tweede instantie, waarbij punten in het ene aandachtsgebied nog moeten worden geruild met punten in een ander aandachtsgebied. Voorbeeld: de wachtlijsten voor de Coentunnel hebben niks te maken met de wachtlijsten in de zorg.
Risico: als een minister/staatsecretaris er met de tweede kamer niet uitkomen: worden zij vervangen, voor straf door leden van de andere partij, moet men maar beter zijn best doen.
Een tijd geleden heb ik een seminar bijgewoond om er achter te komen op welke wijze we zoekstructuren kunnen verbeteren op Intranets. Vaak is het zo dat bij een zoekopdracht een hele diaree aan Webpagina's wordt getoond, waarbij je door de bomen het bos niet meer kan zien. De basis van "goed vinden" is het categoriseren van webpagina's. Dat categoriseren gebeurt aan de hand van een Taxonomie. Dat is een grote index, waar je documenten op categoriseert. Het maken van een taxonomie heet Mapping. Map in het engels is kaart/plattegrond. Als je je eigen wereld in kaart wil brengen, gebruikt men de term MindMappen. Hoe je dat doet kun je hier vinden: MindMapping:HowTo?
Heb je eenmaal een goede taxonomie moet je nog weten welk document bij welk trefwoord hoort. Daarvoor zijn systemen ontwikkeld die dat voor je proberen te doen, ook wel monnikken genoemd. Je voedt zo'n monnik met karakteristieke documenten (zeg 15 tot 20) en zegt tegen hem bij welk trefwoord die documenten nu typisch thuishoren. Vervolgens analyseert hij de voorbeeld documenten om er achter te komen welke combinaties van woorden (profiel) maken dat een document bij een bepaalde categorie hoort. Maak je een nieuw document dan gaat het systeem op basis van dat profiel je document indelen.
Tijdens de verkiezingen waren heel veel kiezers zwevend, hetgeen zoveel betekent dat ze ongecategoriseerd waren. Op zoek naar de juiste categorie gebruikten ze stemwijzers van allerlei aard. De meeste stemwijzers vroegen naar denkbeelden. Je zou ook een andere meer op bovenstaande techniek gebaseerde werkwijze kunnen bedenken. Ontwikkel de taxonomie, dat is makkelijk: dat zijn de partijen. Voedt de monnik met karakteristieke zaken die bij mensen uit die partij vaak in combinatie vindt en analyseer op basis daarvan de kleur van de kiezer.
We gaven de websites van de partijeen aan de monnik en zeiden dat wat daar stond typerend was voor de partij. Nu is het verder simpel pas deze monnik toe op uw harde schijf/ dagboek en het resultaat is eenvoudig af te lezen.... op deze wijze kun je ook de bloggers van de partijbonzen erdoor heengooien om te kijken of ze wel echt bij de partij horen.
Ideetje voor de volgende verkiezingen.
We troffen voor de grote partijen de volgende profielen aan:
Regeren is vooruitzien, hoever: P: lange termijn, C: verleden, V: korte termijn
TV: P: VARA, BvD,Netwerk, C: KRO/NCRV, V: Commerciele zenders
Wat moet Kunst zijn: P: vernieuwend, C: schoone kunst, V: verkoopbaar
Milieu: P: onze levensader, C: rustpunt/onbesmet, V: als het niks kost, gebruikt voor recreatie
Krant die het beste bij je past: P: Parool/Volkskrant, C: Trouw/NRC, V: Telegraaf, AD
Crux van Financieen: P: Verdelen, C: rentmeesterschap, V: ondernemen en beleggen
Keuze Voetbal club gebaseerd op: P:Passie, C: Tijdverdrijf, V:Winnen
Favoriete Supermarkt: P: Aldi/AH-bonus, C: Konmar/Super, V:AH/speciaalzaken
Warenhuis: P:Hema, C: V&D, V: Bijenkorf
favoriete eten:P:Gezond of goedkoop, C:Voedzaam en niet duur, V:Smaakvol
Rol OV: P: noodzakelijk goed, C: noodzakelijk kwaad, V: voor de anderen
Onderwijs: P: basis voor goede samenleving, C: voorwaarde voor doorgeven cultuur, V: voorbereiding op besdrijfsleven
Bolletjes slikkers: P: stakkers, C: zondaars, V: criminelen
Integratie: P:samen, C: meedoen, V: aanpassen
recht: P:preventie, voorwaarden creeeren om herhaling te voorkomen, C:moraliseren, normen en waarden, V:straffen, eigen verantwoordelijkheid
favoriete politieke voorbeeld: P:Blair/Mandela/den Uil, C:Kohl/Lubbers, V:Bush/Wiegel
regentesk:P:partijApparaat, regels,C:briefkaart uit de achterkamer;V:BV Nederland, RvB
zondag, januari 19, 2003
Vandaag een stukje Naardermeer gezien, een wandeling van 17 km zat er niet in (komt nog), maar wel een kijkje uit de observatiehut. Eerst zagen we niks, allen maar water, en opeens zagen we twee eenden, toen wisten we het: de brilduiker was actief. Als een Job Cohen kwam de eend boven water en keek Balkenende een beetje smalend aan. Hij deed het niet graag, want zijn hart ligt bij het Naardermeer. Hij dook weer onmiddellijk onder, de glurende obervanten in gepeins verzonken, maar met een hoopvolle glimlach op de mond achterlatend.
zaterdag, januari 18, 2003
In modern management is het heel gebruikelijk moeilijke dingen uit te leggen aan de hand van een metafoor. Men wil een spirit, een gevoel, een idee overdragen en gebruikt daarbij een beeldmerk dat hiermee overeenkomt uit de dagelijkse praktijk. De metafoor moet goed aansluiten bij de belevingswereld van degene die dient te worden meegezogen in dat ene idee.
Jezus (of eigenlijk zijn apostelen) maakte overigens ook veelvuldig gebruik van metaforen in de vorm van parabels. Deze goed voorstelbare situaties maakten het boek der boeken zo'n success bij de gewone man in de wei.
Marcel van Dam kon er ook wat van en Pim gebruikte een moderne variant: de soundbyte om zijn sfeer te creeeren, want aan zijn charme kan het toch niet gelegen hebben of niet soms. Ineens stel ik me voor hoe Pim met Bos overweg zou zijn gekomen.
In de praktijk vormen de lijsttrekkers de metaforen van de partijen. Daarom speelt het gedrag van de partijleider ook terecht zo'n beslissende rol bij de verkiezingen en de veranderingen binnen een partij.
Vandaag was de grote dag, zou mijn brief de krant gehaald hebben. En ja, verdomd, de beste stukken stondenn erin en de rest stond op de website. Ze hadden hem flink ingekort, maar de essentie kwam dacht ik wel over: een stem aan het CDA is geen stem en de VVD besmet alle andere partijen met een soort de economie-voor-alles-virus. PVDA genezen, nu het CDA nog en de rechtsdraaiende kiezer. Zie Parool/meningen
Van de zomer hadden we een CD gemaakt, met liedjes die Emma mooi vond. We noemen hem Emma's Keus. Daarin staat een prachtig nummer per vergissing, want zelf bleek ze het ook niet te kennen. Het was een raadsel hoe dat nummer op de CD kwam. Bovendien was het nummer niet af, alleen de eerste minuut had de WAV status bereikt, de rest moesten we raden.
Vandaag heb ik de Emma CD weer gevonden en aangezien het nummer voor 90 procent bestaat uit: It doesn't matter, leek het me een goed idee daarmee op zoek te gaan. En ja hoor, er zijn ongelofelijk veel nummers, waarbij het er niet toe doet, maar bij het vijfde dat ik vond wel: een grote tip. Ik heb nu zo'n 15 nummers vaan haar en ze blijkt een country zangeres te zijn in de traditie van Emilou Harris, met een stem van Linda Rondsted en met de gitaar doet denken aan de rustige Twarres nummers, maar zonder vocale uithalen.
vrijdag, januari 17, 2003
Je rijdt langs het Museumplein, een dolgelukkig vakantievierend paar zoent zichzelf een weg vanaf het fietspad tot de ingang van het Rijksmuseum. Een verwondelrlijk feit, vooral omdat ze daarna doorlopen alsof er niks gebeurd is. Nog geen 100 meter verder zoent een jonge dame op de fiets gezeten, in mijn ogen plotsseling, een fietsster, die naast haar staat de wachten op het stoplicht. Het geluk straalt van moeder en dochter.
Ik fiets stevig door en timmer af en toe op de fietsbel met met drumstokken, ter voorbereiding van de les. Het drummen ging goed, de juf had er ook zin in en keek trots als ik meteen mijn oefeningen foutloos sloeg. Werd ik te zelfverzekerd, gingen mijn handen hun eigen weg en smokkelden met de patronen. Goed opletten hoor, want fout geleerd, is moeilijk af te leren, zei ze belerend met een glimlach.
Op de weg naar huis rende een vrolijk stel van in de twintig achter een auto aan. Gelukkig moest die stoppen voor "rood". De man was sneller, ofschoon hij er en silly walk op nahield. Hij klom voor de voorkant van de auto langs en toen herkende de inzitter de hijgende renner. De blij verraste bestuurder klom onmiddellijk uit zijn auto en zoende man en vrouw gelukzalig. Niemand toeterde. Ik stond ook te wachten, een vrouw naast me keek mee naar het Bril-tafereel en gniffelde me toe. Met een brede glimlach fietste ik langs de ingang van het Vondelpark, en nu ik het schrijf zit die er nog. Zou je dat in Wageningen, Raalte of Veenendaal nou ook dagelijks meemaken?
Ik ben niet zo demonstreerderig en al helemaal niet kettingbriefelijk. Ooit maakte ik een uitzondering. Ik moet toegeven ik was niet alleen (om met Youp te spreken). Zowel op het Museumplein als in Den Haag vergezelde ik links Nederland tegen de kruisraketten, met succes. En zo voel ik mij genoodzaakt na vele jaren weer in actie te komen tegen de dreigende oorlog in Irak, middels deelname aan onderstaande kettingbrief. Marcel van Dam (was geen fan van mijn vader, ik geef het toe) wist beslag te leggen op allerlei materiaal uit een denktank van Bush (gepubliceerd op internet), van voordat hij president werd. Irak beheersen is een strategisch doel in de nieuwe politiek van de VS en ik hou me maar met Bos vast aan de wijsheid van de VN, opdat zij voorkomen dat het helemaal een zootje wordt in die regio.
De VS willen de oorlog verklaren. Vandaag bevinden wij ons in een
punt van extreem onbalans in de wereld die tot een DERDE WERELD
OORLOG zou kunnen leiden. Als jij daar tegen bent, onderteken de
petitie die door de VN is gestart om dit tragisch gebeuren te doen
voorkomen.
Kopieer ALSJEBLIEFT deze e-mail in een nieuw bericht, onderteken
onderaan de lijst en stuur het bericht door aan alle mensen die je
kent. Wanneer het bericht uit meer dan 500 namen bestaat, stuur het
a.u.b. door aan: unicwash@unicwash.org
Mocht je beslissen om niet te ondertekenen, vragen wij je namens
alle mensen die aan het werk zijn om deze catastrofe te vermijden
dit bericht NIET te verwijderen maar gewoon DOOR TE STUREN.
Spreek je een andere taal, vertaal dit bericht en stuur het door aan
je kennissen.
woensdag, januari 15, 2003
Ik moet nog even vertellen hoe de PvdA beldag ging. Het was ontzettend leuk om te doen. De doelstelling was om kiezers waarvan men via een enquete wist dat ze tot de trouwe PvdA aanhang behoorden, vorige keer niet gestemd hadden. De taak was te kijken of ze naar de stembus gingen en als ze stemden ze te vragen of ze weer op de PvdA zouden stemmen. Iedereen (ik heb er zo'n 70 gebeld) was positief en enthousiast en ging stemmen. Een LPF gevonden en een D66, een paar twijfelaars: GL of SP, maar ze waren bijna allemaal overtuigd dat er geen rechts kabinet moest komen. Een aantal waren fel voor Nieuwenhoven, en vonden Bos te mediageniek, tot een partij als de PvdA zich daartoe moest verlagen.
"Jan, wat stem ik nog al weer". "Mijn vrouw twijfelt nog, zegt u, oh dat komt wel goed". "Mijn man stemt ook PvdA, kunt u nog een kruisje erbij zetten".
Nog een prettige avond en succes met stemmen. Wat opviel was dat heel Noord thuis was en dat half Zuid niet thuis was. We hebben erg gelachen en ik was blij dat ik niet werd overgehaald om rechtse stemmers naar de PvdA te lullen: dat gaat toch niet en dat willen we ook niet. Wij zijn voor onze mensen en als men ons wil dan moeten ze op ons stemmen, willen ze ons niet dan even goede vrienden, prettige avond en ik hoop dat u er nog eens over wilt nadenken.
zaterdag, januari 11, 2003
CDA mist een actuele visie en ontbeert de noodzakelijke passie, die zich in politieke munt laat vertalen. Een stem op het CDA is feitelijk geen stem, maar een teken van: “laat de ander het maar zeggen, baat het niet dan schaadt het niet”. De keus is dus inderdaad PvdA of VVD, óf stemmen voor een specifiek accent (groen, volks, geloof of chaos).
Zalm wenste een paar maanden geleden niet te regeren. Nu, met nauwelijks meer zetels dan 1 jaar geleden, is de VVD nog altijd behept met het zelfde virus, waarmee ze de PdvA infecteerde. Ze denken nog steeds dat het volk blij wordt met meer geld in reserve, meer blauw op straat, minder belastingen en dito voorzieningen.
Paars heeft bewezen dat dit oppervlakte politiek is en dat onderhuids iets mis gaat. Het VVD-virus zaait tweedracht in de samenleving, die uiteindelijk iedereen in het hart raakt.
Het virus kent drie symptomen: repressie, dreigen en sparen:
-Repressie (the Sharon way') klinkt wel doortastend, maar verergert uiteindelijk het probleem en de oplossing niet dichter bij, integendeel.
-Dreigen (the Bush way) klinkt stoer, maar is effectloos als de bedreigde de waarschuwing niet serieus hoeft te nemen, omdat hij(zelf) niets te verliezen heeft.
-Sparen en geldsnippen (the oldKok & Zalm way) klinkt solide en solidair, maar wie wat bewaart, heeft nu niks.
Helaas, Geld gespaard in het verleden biedt geen garantie voor geluk in de toekomst.
Linksom is mijn keus, nu de PvdA van die besmettelijke VVD-infectie is genezen. Ik hoop op beterschap voor het CDA, en vooral voor de rechtsdraaiende kiezer.
Het zal niet meer lang duren of we hebben gekozen en er kan geformeerd worden: het kwartetten kan beginnen (lees meen eerdere blog).
Je gaat net als bij kennismanagement uit van de doelstellingen: wat willen we in Nederland bereiken en dan ga je poppetjes plaatsen op de zaken waaraan (door hen) moet worden getrokken. De moderatoren heten op landsnivo Ministers. De kennisgebieden: departement.
Zoals bij zoveel bedrijven en bij de overheid zie je bij het inrichten van de kennisorganisatie dat de fouten van het heden liggen in de organisatiestructuur bedacht in het verleden.
Als progressief men (Mij zoon heeft het me net uitgelegd, en ik ben het nog steeds!) moet je zoeken naar een verandering die de fouten voorkomt. Preventief in plaats van repressief. Beide vaststellingen combinerend moeten we dus op zoek naar een nieuwe adequatere structuur van het landsbeheer. Adequaat betekent: meer passend bij de doelen die je gesteld hebt, en die doelen heb je je gesteld omdat het nu op die gebieden niet goed gaat. En idee voor de hervorming van de ministeries op basis van doelstellingen:
Defensie: staat voor verdedigen van landsbelang, voorkomen van aantasting van onze samenleving, dat noemen we nu toch veiligheid zou ik denken: alle taken die hiermee te maken hebben gaan wat mij betreft naar het nieuwe ministerie "veiligheid en preventie". Defensie, Politie, inlichtingdienst, Reserche, Bewakingsdiensten.
Landbouw, er is wel een ministerie landbouw en visserij, maar geen ministerie voor Kantoorwerk of HuizenBouw en Wegaanleg. probeer dat maar aan je kind uit te leggen. Goed, het nieuwe Ministerie van Werk en Economie vangt alle werkvelden op en richt zich op werkend Nederland. Ook de belanstingdienst valt hier onder.
Justitie, wordt Recht en Plichten, hierbij komt het hele justitiele apparaat, de wetgeving (stuk alegemene zaken), OpsporingFIOD, Auditing en rekenkamer, Parlementaire enquetes, Milieuwetgeving en controle etc.
WVS Niet werk: ontspanning, recreatie, cultuur, samenleven, vrijetijd, sport. Jou dat bij Welzijn kunnen laten zitten
Zorg indelen naar Ouderen, Volwassen, Adolucent en Kind
Buitenlandse zaken, met de globalisering van de samenleving is er lang geen sprake meer van binnen en buitenland: internationale samenhang lijkt me een gepastere term, hierbij komen natuurlijk ook immi-, emi- en integratie aan de orde, inburgering, ontwikkelingshulp (het woord alleen al wordt extregratie: het opvangen en ondersteunen van samenlevingen opdat ze niet hierheen komen om te verpieteren maar in hun buurt blijven en daar zich kunnen ontplooien).
Verkeer en waterstaat en volkshuisvesting en ruimtelijke ordeningwordt infrastructuur en mobiliteit, zaken als spoor+treinen, wegennet+greenwheels auto's, communicatieverbindingen en bandbreedte, Sociale woningbouw worden nationaal bepaald, exploitatiemaatschappijen kunnen van die voorzieningen gebruik maken. Daarbij kunnen ook burgerservice loketten behoren, die een combinatie vormen van postkantoren en burgerloket, ticketshop en internet cafe/buurthuis.
Onderwijs wordt educatie en informatievoorziening (waaronder ook media, journalistiek beleid, permanente educatie, informatica etc.
Binnenlandse zaken wordt Bestuur en lokale zaken (geen politie meer), vooral bezig met draagvlak, politieke keuzes, betrokkenheid burgers, verdelen van subsidies, intrichten en gebruikmaken van vangnetten en voorzieningen, aansturen local affairs.provincies worden afgeschaft, in het kader van verplatting van de organisatie, dat lijkt me evident, daar waar behoefte is aan gebiedsbrede gremia kunnen platformen worden opgericht.
Misschien missen jullie nog wel wat (sociale zaken bijvoorbeeld), maar die moeten verdeeld worden onder bovenstaande kerndepartementen.
Het kan ook zijn dat bepaalde projecten of thema's tijdelijk van zo groot belang zijn dat ze in de ministerraad aandacht verdienen. Deze tijdelijke project ministers dienen als adviseurs in het kabinet te worden benoemd, ik denk aan Integratie en Criminaliteitbestrijding. op die vlakken dient een nationaal deltaplan te worden ontwikkeld waarbij iedere minister zijn verantwoordelijkheid moet nemen.
O ja ik vergeet natuurlijk niet Algemene Zaken en Financien, die worden onder de premier samengevoegd tot Coordinatie en Financiering, houdt zich bezig met de staatsfinancien, de besteding en verantwoording.
woensdag, januari 08, 2003
Ja, ik lees hem niet, maar ben er wel eens jaloers op. Vrouwen lezen de Margriet, vroeger de Libelle, daarvoor de Viva. Er staan allemaal naar het schijnt boeiende artikelen in. Intiem lijkt het, zo van de buitenkant, een vriendin in bed (tenminste, mijn vrouw leest de Margriet in bed). Van de week stonbd er een artikel in hoe je je man zo gek kan krijgen wat af te slanken, onder het motto: wat voor u geldt, geldt ook voor uw man. Hij wil er ook graag aantrekkelijk uitzien, reken maar..... En nu drink ik water voor het eten, dus als u iets hoort klotsen, dan is dat niet hoogwater in Heugem, maar dan ben ik het zelf.
De stand is 81.4 in de ochtend, we keep you aan de haak.
Daar lag die dan, de poster van de PvdA. De lakmoesproef; ben ik in staat een PvdA poster voor het raam te hangen, komt hij beneden of boven, of toch maar op de WC. Hebben de huisgenoten inspraak (je gaat hem toch niet ophangen, he). Denkedenkedenke, ik moet toch niet denken aan een tweede kans voor dit kabinet. Ik ben geen milieufreak maar de bestikkerde affiches van de VVD en PVDA vind ik wel leuk:zie Uw stem kan ernstige schade toebrengen aan het milieu
Vandaag kwam ik fluitend thuis, dat heb je wel eens... dan lukt een dag alles. Vanochtend lag er sneeuw, en sneeuw in een stad maakt me vrolijk. Zie eerdere column. We begonnen met een vergadering over de implementatie van ons workflowpakket (AA). Dat loopt natuurlijk niet vanzelf, er zijn best wel kritische geluiden, maar ook veel positieve. Binnenkort briefen we het management en dat is hard nodig. Steun van boven is vitaal en geen theorie. We hebben een goede vorm gevonden en daar was ik tevreden over. 's middags organiseerden we via internet een international telefoon conference. Een nieuwe ervaring die gesmeerd liep. Terwijl wij in Amsterdam een presentatie toonden op de PC, kregen 5 man in America, brussel en den Haag ook te zien wat we uitspookten en dat maakte de kickoff voor kennismanagement uitermate veelbelovend. Nut en noodzaak voelden ze goed aan, behoefte aan ondersteuning: hoe doe je dat, waar begin je, wat is kennis etc. was gewenst. En die kunnen we leveren. Eerst gaan we de belangrijkste kennisgebieden verder afbakenen en definieren (taxonomie) en dan gaan we per gebied evalueren wat enerzijds het belang en anderzijds het gemak is van kennisdelen, per kennistype. Daar komt een plan uit. En daar houden we ze aan.
Daarna de nieuwjaarsborrel met de nodige positieve signalen over AA en dat geeft de burger weer moed.
Thuisgekomen krijg ik spruitjes en schittert Bos weer op TV, wint Raymond. Kortom een dag om in te lijsten.
Maar jongens we rekenen ons niet rijk, we komen uit een diep dal, ons past bescheidenheid en een sociaal gezicht.
dinsdag, januari 07, 2003
Vanochtend is onder grote belangstelling Kienke (wij noemen haar nog altijd Carine, onze buurvrouw) de laatste eer bewezen. Carinne heeft 40 jaar van haar leven met een verlamd lijf geleefd. Haar broer herdacht de mooie momenten en memoreerde dat ze opzij kon zetten wat onomkeerbaar was en liefst alleen vooruit keek naar waaarvan zij zoveel mogelijk nog kon meegenieten. Ikzelf moest bij haar sterk denken aan het begrip uitzichtsloos. Hoe moeilijk en soms deplorable een toestand kan zijn,( zie de beelden in het journaal), de kunst is toch naar iets uit te zien: Uitzichtsloosheid zit tussen de oren.
Greta Duisenberg, begaan met het lot van de Palestijnen (wie niet), kon zich voorstellen dat een uitzicht-ontnomen Palestijn zich van het leven beroofde. Een laffe escape, die tussen de oren verwordt tot een dappere daad, immers uitzicht biedend op iets moois in hun hiernamaals, geloof jij het? Er is maar één weg, de weg van Kienke: sprokkel de goede momenten, aanvaard wat is gebeurd, kijk uit naar de lichtjes die nog branden en houdt je geest scherp: ban de uitzichtloosheid uit je hoofd en doe de gordijnen open. Vaarwel en geniet van het uitzicht daarboven.
maandag, januari 06, 2003
"Nederland heeft een nieuwe start nodig. Dat kan als het nieuwe kabinet dat na de verkiezingen van 22 januari aantreedt zich drie hoofdtaken stelt. Het kabinet zal zich allereerst maximaal moeten inspannen om de economie weer vlot te trekken en de werkgelegenheid krachtig te stimuleren. Er op toe te zien dat de vruchten van de welvaart eerlijk worden verdeeld en dat de prijsstijgingen zo veel mogelijk tegen worden gegaan. Ten tweede moet Nederland opkomen voor de internationale rechtsorde en een goed en betrouwbaar lid blijven van de NAVO en de Europese Unie. En ten derde zal het kabinet de komende vier jaar zichtbare prestaties moeten leveren op het gebied van veiligheid, integratie, milieu, betaalbare zorg een onderwijs."
Drie keer raden welke partij deze motto's ondersteund. Schoorvoetend ga ik een beetje propaganda maken voor de PvdA. Volgende week ga ik wellicht naar het hoofdkantoor om mee te doen aan een belactie. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat. Met bovenstaande verkiezingsleuzen ben ik het wel eens maar ik zag ze liever zo:
Nederland Sterk en Sociaal
Nederland heeft een andere start nodig. Dat kan als een nieuw kabinet zich drie hoofdtaken stelt: Ten eerste zal het kabinet de komende vier jaar zichtbare prestaties moeten leveren op het gebied van onderwijs, betaalbare zorg, veiligheid, integratie en milieu . Ten tweede zal het kabinet zich maximaal moeten inspannen om de economie en de werkgelegenheid krachtig te stimuleren. Er op toe te zien dat de lasten en de lusten eerlijk worden verdeeld en dat de prijsstijgingen zo veel mogelijk tegen worden gegaan, al zal een belastingverhoging vanwege de eerste doelstelling zeer waarschijnlijk zijn. Ten derde en niet in de minste plaats moet Nederland opkomen voor de internationale rechtsorde en een goed en betrouwbaar lid blijven van de Europese Unie, de VN en de NAVO.
Ik heb het maar meteen aan Wouter gemaild, maar het zal wel een cilindrische put zijn, ben benieuwd.
zondag, januari 05, 2003
Ik lees graag de wekenlijkse informatie van Gerry McGovern, en onderschrijf ook nu weer zijn voorspellingen voor 2003.
1) The global economy will remain sluggish. The IT sector will struggle to regain momentum. Web services and wireless communications will massively over-promise and under-deliver. This incessant hype that the IT industry is prone to, will damage the genuine potential of these technologies.
2) Organizations will standardize and streamline more and more of their web operations. Multiple websites, with multiple design approaches and publishing processes, will be frowned on as budgets are tightened.
3) Organizations will finally begin to develop return on investment models for their Internet operations. Many will find that their websites are simply not profitable.
4) Information architecture will grow in importance. More organizations will recognize that organizing information efficiently is one of the key challenges they face.
5) The intranet will expand its role as a critical tool by which an organization increases productivity, improves communication and reduces costs.
6) The role of women on the Internet will increase. An example will be in intranet management. Here, the shift of responsibility from IT to corporate communications will gain momentum. (Women dominate corporate communications.)
7) We will see the emergence of the 'de-merger,' where large, unwieldy mergers from the boom era, are taken apart so as to make them more efficient and profitable.
8) Spam will continue its inexorable rise. The principle of charging for data sent will begin to gain currency, as the global economy realizes how much spam, and other wasteful communication, is costing.
9) The myth that the Internet is borderless, and thus lawless, will finally die and be buried in 2003. Spam, viruses, terrorism, identity theft, and copyright infringement will be the key drivers for a raft of legislation.
10) Recession or no recession, boom or bust, the Internet revolution will continue apace. More and more of our business, commerce, communication, work and leisure will happen online. In many ways, the Internet revolution has only just begun.
Gerry McGovern
*****************************************************************
NEW THINKING NEW THINKING NEW THINKING NEW THINKING NEW THINKING
By Gerry McGovern http://www.gerrymcgovern.com
*****************************************************************
Tijdens de reis in de Dolemieten kwamen we te praten over een heikel punt: de rol van de media in onze moderne maatschappij beleving. De media schotelen ons niet de werkelijkheid voor, maar presenteren ons een bonte collectie reclame- (en daarmee geld)trekkende incidenten. Gevolg is dat de gemiddelde burger die dagelijks meer media consumeert dan dat aan eigen ervaringen inneemt, niet anders kan dan een verwrongen beeld van de maatschappij krijgt. Als daarna de politiek achter de media aan gaat hollen wordt dat verwrongen beeld ook de basis voor beleidsvorming. De onderbuik aan de macht.
Dat neemt niet weg dat die onderbuik serieus moet worden genomen, maar wel de relativiteit moet worden aangeduid. Dat is niet geheel ongebruikelijk in zconsumentenland: Wanneer je tegenwoordig een potje van weet ik wat in de supermarkt aan de man wil brengen moet erop staan wat er in zit. Het zou met media ook zo moeten zijn: Dit artikel is gebaseerd op passanten interviews, het aantal vergelijkbare incidenten in de afgelopen maand is x, de kans dat u dit overkomt is drie keer zo klein als dat u kanker krijgt van een cigaret.
zaterdag, januari 04, 2003
Wie kwam er los van de leuning, wie had duidelijk taalgebruik, wie had visie en ideeën, wie helpt ons verder? Bij Zalm stond economie centraal, zelfs de oorlog in Irak werd afgedaan als een economisch vraagstuk. Bij Professor Balk stond centraal dat hij net als bij de vorige verkiezingen niets moest proberen te zeggen (ik kijk wel uit!). Marijnisse wist het natuurlijk allemaal beter, maar kreeg toch ook niet zijn oplossinig over tafel: Het is makkelijk alles anders te doen, maar is anders ook beter. Verantwoording nemen en ideeën verenigen, dat is toch wel even wat moeilijker dan iets nieuws verzinnen (zie LPF/LN). Door de bomen kon je Bos toch wel herkennen. Hij was sympathiek, meevoelend, er zaten hem wat zaken hoog (en terecht), hij was bescheiden en schuldbewust lijnen uitzettend naar een andere weg (kappen met het verleden).
Uiteindelijk werd helder: de tering moet naar de nering, is het niet rechtsom dan toch maar liever linksom. Er is meer dan genoeg, maar alleen als genoeg gelijk wordt verdeeld neemt de onrust af. Alleen als alternatieven standpunten worden ingenomen en verdedigd, ontstaat openheid. We moeten aannemen dat de perfecte zaligmakende besluiten meestal een keuze tussen twee kwaden is. We zullen moeten beseffen dat wat de media ons voorschotelen niet de werkelijkheid is, maar een bonte collectie reclame (en daarmee geld)trekkende incidenten is. Ik schreef voor de vorige verkiezingen in het Parool de volgende ingezonden brief, die nu nog steeds actueel is (zie ParoolArchief, maar hier gratis)
Politiek leiderschap en de les van de NS.
Wat waren wij burgers gekant tegen die collectieven, die de ‘noodzakelijke
en weloverwogen vooruitgang’ dwarsboomden bij de NS. Wat verketterden
we de burgelijk ongehoorzame machinisten en hun stokers. Wat stonden de
schutterende en marchanderende vakbondsbestuurders in hun hemd. En
wat een opluchting uiteindelijk bij het vervangen van de technocratische
Huizinga door een man ‘uit de sector’. Het gelijk van de man op de vloer ?
Het vergaat de geglobaliseerde Nederlandse Samenleving net als de
verzelfstandigde NS. Massaal duikt de burger nu in mistige collectieven,
hunkert als puber naar meer gezag en uitstraling, meer visie en passie. Weg
met de politiek correcte Huizinga’tjes van de gevestigde partijen. Als leider
moet je voorop gaan in de strijd en je niet met chauffeur en krantje door de
samenleving laten loodsen.
Collectieven zijn even nodig geweest, de boodschap is aangekomen. Hoe
verder met de NS?
Simpel: gebruik uw stem: Kies zelf de nieuwe leider. Stem bij voorkeur op
iemand met passie, uw visie en de ballen om een ieder die om grenzen
vraagt deze grens te geven.
vrijdag, januari 03, 2003
Mijn dochter heeft met een vriendinnetje eergisteren een kwartet gemaakt. Het byzondere daaraan is dat ze moesten nadenken over een thema, voor het kwartet en categorieen (reeksen) en binnen die reeksen precies 4 kaarten moest maken. Daarmee heeft ze de grondbeginselen van kennismanagement onder de knie. Het starten met orde in de kennisbrij te scheppen is een kwestie van beperken en daarmee een kwestie van kiezen.
Niet voor niets had Youp het genoeg-is-genoeg adagio weer van stal gehaald. Er is te veel, we hebben te veel, er is altijd wel een schreufje over. Willen we onze kennis beheersen (management) zullen we moeten beginnen met kiezen en wat we niet kiezen moeten we opruimen.
Elke dag zit ik op internet te kijken, in de krant te snuffelen en gewoon in het wilde weg te prakezeren over de zaken die mij bezig houden, met name:
- kennismanagement, informatie overload bestrijding
- politiek en het waar moet het heen
- media en cultuur (wat mijn pad kruist).
Onder het motto, wat u en vooral mij opviel (in de media) zal ik via dit online dagboek gaan bijhouden.
Gaandeweg zult u meer weten over het nut van en het hoe en wat van kennismanagement, zult u overtuigd raken van het nut van nieuwe media als het gaat om de politieke besluitvorming en krijgen de media veren of uitbranders.
Ik weet niet of het u interesseert, reageer graag als u zaken niet duidelijk zijn of wanneer u ergens op door wil borduren, want deze site is uiteindelijk ook bedoeld om tweerichtingverkeer te creeren. Je kunt ook met me meedoen, dan voeg ik je toe aan het redactie team.