maandag, februari 26, 2007

Wekservice voor 7 maart

7 maart 2007 zijn de Provinciale Statenverkiezingen, laat uw stem niet verloren gaan!
Klik hier om op pvda.nl uw 06-nummer of e-mailadres in te vullen.
U ontvangt dan op 7 maart 's morgens vroeg een oproep van Wouter om te gaan stemmen.

woensdag, februari 21, 2007

Carnaval 2007


klik heij of op de foto en zingk met met Paul en Maud.
Heij kinste naor de Carnavalsfoto's vaan us.




Refrein M’n ma die is vaan Lummel
Miene pa dee kump oet Hier
Vaan Mestreech is geine
En mien tant die woent in Kier
Veer zien vaan Wiek en Wolder
Dao tösse sjijnt ’t leech
Dao zien veer neet gebore
En dao ligk noe zjus Mestreech
Dao zien veer neet gebore
En dao ligk noe zjus Mestreech

Koeplèt: Iech zaog häör bij de statie
Dat meidske had väöl gratie
Iech dach aon ’n relatie
En zag häör: “Excuseer”
Zègk wèlste mèt miech sjanse?
Zègk miech wie zien mien kanse?
Zie zag “iech wèl gere danse
Mèt ‘ne ras Mestreechteneer”.

vrijdag, februari 16, 2007

Sprakeloos: Babel

Stel, je zet al je vooroordelen over Amerikaanse films opzij. Babel is een film die je sprakeloos achterlaat. Op drie plekken op de wereld slaat het noodlot toe. Wordt mis-communicatie en vooroordeel pijnlijk voelbaar. Een film waar je aan zou willen ontsnappen, zo treffend en zo ongemakkelijk. Onvergetelijk en verder zijn er geen woorden voor. Die moet gewoon iedereen zien en horen.

30 plannen voor een beter Nederland

30 Plannen voor een beter Nederland, is het eindproduct van de Sociale Agenda, een project van de Volkskrant, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken TSS. Het doel van de Sociale Agenda was te bekijken welk urgent maatschappelijk probleem het best oplosbaar is. De kosten in vergelijking tot de baten bepaalden de uiteindelijke ranglijst van goede plannen. Op 1 eindigde het plan zoveel mogelijk Nederlanders aan de onderkant van de samenleving een mentor te geven die hen de weg wijst naar een baan.
Ik vond het een zeer interessant boek. Voor ieder politiek geinteresseerd iemand een goed overzicht in wat er allemaal speelt in onze kleine wereld. Interessant waren de co-referaten, die de hoofd-oplossingen becommentarieerden en vaak duidelijk maakten waarom oplossingen niet van de grond zijn gekomen of wellicht ook niet zullen komen.

Een groot gemis in dit geheel: de rol van de multimediale cultuur. Internet, TV, Reclame, Schotels, Mobiels, met de daarbij gepaard gaande transparantie, focus op wat er mis is, wat-kan-moet-cultuur, beelcultuur, ontlezing, verhaasting etc. Eeen socialer Nederland kan van de middelen profiteren in de oplossingssfeer en ontsporen in de probleemsfeer. Niets hierover in het hele boek. Een gemiste kans.

De ondergang van beschavingen

Het lot van een volk wordt bepaald door fysisch-geografische, ecologische en klimatologische omstandigheden, aldus Jared Diamond. "Niet terrorisme, maar milieuvervuiling zoals ontbossing, smeltende poolkappen, broeikasgassen en uitputting van natuurlijke rijkdommen vormen de grootste bedreiging voor beschavingen." Zo citeert de Volkskrant de opvattingen van Diamond. Maar hij toont ook aan dat een instabiele politieke situatie verband houdt met deze vormen van zelfdestructie. Juist een politiek optimaal functionerend systeem kan besef en noodzaak, maar vooral daadkracht tot standbrengen om het tij te keren. Het is dan ook niet "Opmerkelijk dat Diamond spreekt vol lof over Nederland. "Nederlanders zijn het meest milieubewuste volk ter wereld. Nergens is zo'n hoog percentage mensen lid van een milieubeweging. De mensen zijn zich zo bewust van het milieu, omdat ze allemaal achter de dijken wonen. Iedereen, rijk en arm, kan getroffen worden door een rampvloed. Daarom is er ook een grote mate van solidariteit." (Bron: de Volkskrant, Edge, ECES)"
Diamond onderkent namelijk een vijftal factoren, die in combinatie met elkaar een beslissende rol spelen voor overleven of niet: milieuschade (opsoeperen), klimaatverandering (al dan niet door de mens tot stand gebracht), vijandige buren (en hoe je daarmee omgaat), bevriende handelspartners (en hoe je die tot wederzijdse diensten kan brengen, met name op tijden dat het erop aankomt) en de reactie van de cultuur op milieuproblemen (lostlaten van gewoonten in een wereld waarin die niet meer van toepassing zijn).
Het boek is heel dik, voor diegene die weinig tijd hebben zou ik deelIV willen aanbevelen. In 125 bladzijden herhaalt hij alle lessen en geeft een aardig perspectief hoe we als burgers met de bedreigingen kunnen omgaan. Met name de lessen aan het bedrijfsleven zijn boeiend, omdat ze de hoop doen leven dat de consumenten uiteindelijk het bedrijfsleven dwingen om de aarde niet op te soeperen. Duurzaam ondernemerschap is van groot belang voor het bedrijfsleven om te overleven en regulering via belangenorganisaties is de oplossing.

woensdag, februari 07, 2007

Samen Werken, Samen Leven

Voor diegene die staan te popolen om het regeeraacoord te lezen, hier is die dan: regeerakkoord
Wij willen samen werken aan groei, duurzaamheid, respect en solidariteit. Aan een samenleving waarin oog is voor elkaar en waarin recht wordt gedaan aan ieders mogelijkheden en talenten. Een samenleving ook, waarin de overheid duidelijke grenzen stelt aan wat wel en wat niet kan, waarin vooral de eigen kracht van de samenleving wordt benut en waarin creativiteit en eigen initiatief worden ondersteund.
Wij willen werken aan een samenleving waarin mensen zich duurzaam met elkaar verbonden weten. Het is onze ambitie mensen het daarvoor benodigde vertrouwen in elkaar en in de toekomst te geven. Door in mensen te investeren en door mensen als bondgenoot tegemoet te treden; vanuit het besef dat we samen sterker staan. Zo willen wij werken aan een beter Nederland.