donderdag, september 20, 2007

Das Leben der Anderen een must!

Hij werd mij van alle kanten aangeraden, en terecht. Zeldzaam mooi. Waartoe zijn mensen in staat, als je niemand meer kan vertrouwen?
Vanavond zou er een debat zijn over Privacy en terrorisme. Wat mag worden vastgelegd en onderzocht om de staatszekerheid te bewaken.
Deze film toont aan dat vertrouwen in de overheid de basis is van onze vrije wereld. Niet ongeremde vrije meningsuiting, niet vrije wereldhandels, niet ongelimiteerde vrijheid van handelen en gedrag. Er zijn grenzen, en zo "slecht ist das nicht". Waar het om draait is het vertrouwen dat de overheid kan geven.
Op het journaal een reportage over Uruzgan: de burger herhaalden maar één ding: "de politie is niet te vertrouwen. En jullie helpen die aan de macht."
Vergeet even de opdracht om je eigen cultuur op anderen op te leggen, maar werk aan vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in de overheid. Vergeet even die koopkracht plaatjes, want in een land waar je je buurman niet meer kan vertrouwen, heb je niks aan 25 honderste procent koopkrachtverbetering. Vertrouwen is de basis voor respect, is de basis voor gedrag, is de basis voor eerlijk delen. Vertrouwen maakt leren zinvol, maakt werk nuttig, maakt sicherheit menselijk. Allemaal zien die film, op alle scholen, minstens net zo belangrijk als the unconvenient truth.

Geen opmerkingen: