vrijdag, april 29, 2005

Bos: "decentralisatie en maatwerk"


Waar is Bos? Ik hoor het zo vaak. Hij laat niks van zich horen. Bos is de PvdA aan het omturnen en dat kost tijd, daarnaast moeten er nieuwe wegen gevonden worden, die praktisch realiseerbaar zijn en dat moet dan ook nog eens gedragen worden door de honderden bestuurders, die op elk niveau in de nieuwe lijn moeten geloven en deze ook uitvoeren. Hij is op zoek naar eenvoudige woorden, begrippen die begrip geven en richting aan je besturen.
Paul stuurde me een aardig interview op met hem. Een van de laatste zinnen uit Interview Trouw, Wouter Bos / 'Grotere ongelijkheid is noodzaak' door Ruud van Heese en Lex Oomkes van 2005-04-29:

Het antwoord van Bos op deze 'solidariteitscrisis' is decentralisatie en maatwerk. En voor een ander deel toegeven aan de directe vraag van koopkrachtige groepen. Bos: ,,Waarom zouden ouderen, die voor een groot deel een behoorlijke koopkracht hebben, niet de zorg mogen kopen die ze willen. Op die manier houd je ze betrokken bij de publieke zaak in plaats van dat ze hun heil elders zoeken. Die geëmancipeerde burger hebben we zelf als PvdA gewild!''

Niet dat, nu dat ideaal verwezenlijkt is, de PvdA aan de winkeldeur het bordje 'wegens succes gesloten' op zou kunnen hangen. Bos wijst erop dat er nog steeds een onderklasse is en, gevaarlijker, dat mensen steeds permanenter van die onderklasse onderdeel lijken uit te maken.

,,Als sociale mobiliteit moeilijker wordt, zal de middenklasse nog minder bereid zijn solidair te zijn. Omdat solidariteit dan gelezen moet worden als betalen voor anderen. Als je daarbij bedenkt dat de onderklasse steeds meer een etnisch stempel draagt, dan wordt de stelling nog scherper: de witte kritische belastingbetaler zal zich minder in solidaire regelingen herkennen. Dan is de solidariteit echt kapot. De oplossing zal moeten worden gevonden in radicale bestrijding van achterstanden, meer ambitie bij integratie, meer vrijheid voor eigen keuzes voor die middenklasse en meer maatwerk in de dienstverlening van de overheid en in het overheidsbeleid, zodat iedereen het gevoel heeft mee te betalen aan iets waar men wat aan heeft.''

Geen opmerkingen: