vrijdag, januari 13, 2012

Lessen van Steve Jobs voor onze Nieuwe Wegen.



Een gesloten systeem, geïntegreerde hard-, soft- en net- en storageware, centraal bepaald en gecontroleerd van voor tot achter en gebaseerd op wat de klant/gebruiker zou moeten willen, gemaakt door excellente mensen die over de grens van hun mogelijkheden worden geduwd en naast geschoffeerd envenzo de credits krijgen, maar bovenal getoetst aan impliciete en dogmatische kwaliteitseisen: eenvoud, mooi, uitnodigend, niets te veel, alles functioneel. En overtuigd worden door functionaliteit, vorm en gevoel.

Vrij "According to Jobs" is de wereld maakbaar, waar men bereid is elkaars wereld van end-to-end te (laten) beheersen door een vertrouwd iemand, een wereld die gecontroleerd is afgesloten en gecompartementeerd (naar idee van van Rompuy). Waarin je regels en instrumenten zelf ontwikkelt, ongegeneerd jat/koopt wat elders goed bedacht is en dat doet aan de hand van een stevige visie op het gebruik/het beleven van de mensen. Een beleven dat niet rationeel wordt verklaard, maar dat de onderbuik, het gevoel bevredigt en geruststelt. Schrappen niet om te bezuinigen, maar om beter tot de kern te komen.

Ik heb eerder de wereld vergeleken met een vastgelopen Windows Systeem. Ik pleitte voor een reset. Na het lezen van Jobs biografie is duidelijk dat een reset van tijdelijke aard is. Net als met de banken crisis, het gaat vanzelf weer mis als de basisprincipes niet drastisch worden aangepakt. In het huidige politieke klimaat zijn we te hard bezig met het Windows Register tegen beter weten op te schonen, maar we pakken de essentie niet aan. De complexiteit, de onbeheersbare openheid, de ontembare verworven rechten. We gaan te weinig uit van het gevoel en te veel van wat men nu wenst en niet wat men zou moeten kunnen willen. Te reactief, te onmachtig en te weinig bepalend.

Onze Windows samenleving gaat ten onder aan stapelende applicaties die elkaar in de wegzitten en niet meer te ontwarren zijn. Alle smaken dienend. Een nieuwe weg moet meer op zijn Apples.

Het is niet allemaal tof met Jobs, het democratisch gehalte laat te wensen over. Daar ligt de uitdaging. Democratie is niet iedereen zijn zin geven, maar wel het geluk iedereen in het vizier houden en overtuigen.

Dan kan het zo zijn dat een toekomstig premier a la Jobs de nieuwste maatregel aankondigt met: Oja nog een dingetje.... Vanaf volgende week geen hypotheekrente aftrek, maar hypotheekaflossingsaftrek, zolang totdat de rente is teruggebracht tot een vergelijkbare huurprijs. Ik noem maar wat.

Geen opmerkingen: