zondag, januari 08, 2012

Willen we een verhaal of toch liever een sprookje?


We zijn op zoek naar een nieuwe verhaal, je hoort dit wel vaker. Zo ook ageert Rob Oudkerk in de Volkskrant tegen "de vaak nikserige hufterigheid de middelmaat van ons land." Hij is in Hong Kong geweest en onder de indruk van verbeeldingskracht en durf, die daar volgens hem overheersen. "Op alle plekken heb je het gevoel dat er passie, een missie of een visie zit achter grote(re) en kleine(re) zaken."

Hij vervolgt: "Binnen ons eigen land begint het steeds duidelijker te worden dat hypes het in Nederland allang gewonnen hebben van normen, waarden, missies, visies, passies en beginselen waar een maatschappij op moet drijven, wil die succesvol zijn. Steeds meer camoufleren die hypes, het sjagrijnige misgunnen en de vaak nikserige hufterigheid de soms ondragelijke lichtheid en de gekoesterde middelmaat van ons land, dat op een aantal belangrijke maatschappelijke terreinen een gapend gebrek toont aan richting en/of doorzettingsmacht." En "Dat krijgt langzamerhand te zichtbare gevolgen. Niet alleen voor de politieke besluitvorming, die niet in staat (b)lijkt het tij ten gunste te keren. Ook bij bedrijven, universiteiten, hogescholen en in bijvoorbeeld de (jeugd)zorg en het onderwijs gaat het ontbreken van een agenda voor de toekomst zich nu wreken. Het wordt steeds moeilijker voor de politiek om andere dan financiële prioriteiten te stellen."

Hij besluit met de uitspraak dat:"Voor iedere organisatie geldt dat het ontbreken van richting op termijn verloedering betekent. Dat geldt ook voor een samenleving. Het formuleren van richting verreist verbeeldingskracht en durf."

Waarom lukt het ons niet dat verhaal vol verbeeldingskracht te ontwikkelen, dat houdt me al een jaar bezig. Ideeën zat, een andere wereld is zo geschetst, zelfs een gewenste wereld. Maar we willen niet zo maar een verhaal, we willen een verhaal met een happy end, voor iedereen die er in moet geloven. Ik vrees dat we met zijn allen op zoek zijn naar een sprookje, waar de passie vanaf spat en de ongelukkige Henk en Ingrid als bij toverslag hun droomwereld vinden en daarin nog lang en gelukkig leefden. Genietend van WAO, AOW, Hypotheekrente aftrek, Kinderbijslag, zorgtoeslag, huurtoeslag, Kinderopvang toeslag, bijna gratis onderwijs, internet, TV, 9baans snelwegen, op tijd rijdende treinen, zonder inbraak en moeilijke kinderende, vervelende andersdenkende en -etende mensen, zonder formulieren en mishandelde hoeren.

Geen opmerkingen: