woensdag, februari 09, 2005

2 oor boonte störrem: de geschiedenis vaan Karnaval met authentieke straotgeluide.


Dit is fantastisch, dat moot geer hure!! Grensverkeer -> Afleveringen -> Vpro's nachtleven: grensverkeer

Veur de Hollenders: Carnaval is méér dan alleen zuipen en achter de wijven aan! De recente cd-productie De Boonte Störm over Maastrichts straatcarnaval bewijst dat. In een bonte soundscape van straatgeluiden, historische hits en vooroorlogse liedjes wordt duidelijk dat carnaval teruggaat naar een ver verleden.
Het album toont aan dat ‘vastelaovend’ zich heeft ontwikkeld als een sociaal feest met een belangrijke culturele waarde. Programmamaker Bart Vonk gaat in het eerste uur in op hoe de carnavalsmuziek zich in Maastricht ontwikkeld heeft door de loop der eeuwen: van eenvoudige soldatenliedjes uit de 19de eeuw, naar de Rijnlandse hoempa van vlak na de oorlog, via Braziliaanse samba, naar Afrikaanse percussie zoals je die tegenwoordig hoort op de straten en pleinen van Maastricht. Zie ook het stokstaartje en u veurproefke
Ut sjeint tot iech achter wiever aon had moote goon, iech hub al u wief. En iech bin her Lépke: volgens d'n dictionair: unne lap vaan unne vent: slappe vent, knul. Kinste nao goan wat u lèpKE is.

Mèr es ut snottere weer is opgehawwe
de koorts weer hielemaol is gezak
de pekskes netjes opgevawwe
alles weer netjes in ut pak
daan zinge veer in usse kop
de ganse daag al die weis
ut kump veulopig noets mee stop
ut is de meestreechter geis.

Geen opmerkingen: