vrijdag, mei 20, 2005

Europa Ja/Nee

Veel over gezegd, maar al heb ik mijn twijfels of de wereld er beter van wordt van al die globalisering. Globalisering is gewoon niet meer tegen te gaan. Het enige wat je kan proberen is afspraken maken, wat aan de spelregels doen. Zorgen dat het eerlijk gaat en dat we wat in te brengen hebben. Als Nederland heb je zonder Europa niks in te brengen. En Europa kan in de globaliserende wereld wel iets bereiken. Een evenwicht tegen het commercialiserend America en China. Ik stem dus toch maar voor, want met deze grondwet kan Europa wel besluiten nemen, kan nederland toch zijn eigen kleur behouden en meepraten en kan Nederland binnen Europa een belangrijkere rol spelen dan het normaliter zich in de wereld kan aanmeten.
Maar de Euro dan. Stel dat we wisselloers op het moment van overgang niet goed was. En stel dat we er toen 10 procent bij zijn ingeschoten. Inmiddels is de Euro 30% meer waard geworden, gaat iedereen die extra 20% ook even afdragen aan de staat? Wisselkoersen is een symbolisch evenwicht, als je daarover gaat marchanderen en op straat gaat bekvechten is de 10 procent in no time als sneeuw voor de zon verdwenen.
De SP is tegen de grondwet, nee de SP is tegen Europa. Een stem van SP is als iemand die niet van voetbal houdt mee laten stemmen over een nieuwe spelregels bij de buitenspelval. Met alle respect voor hun standpunten, maar laten we wel even reeel blijven.
En de Turken dan, niks mis met Turken. Ze komen ook zonder Europa, maar dankzij Europa wordt Turkije een beetje meer geordend naar westerse maatstaven, net als alle uitbreidingslanden. Het is niet goedkoop, maar wel de moeite waard dat alle landen in het Euro gebied dezelfde regels hanteren op veiligheids, milieu, rechtspraak, belasting en nog veel meer gebieden. En niet de gebieden waarin we onze eigen keuzes willen maken.
Maar deze grondwet is toch niet perfect, nee dat klopt. Hij kan veel beter, zeker. Maar dat is een kwestie van ontwikkeling en onderhandeling. Als wij de grondwet afwijzen, weet de regering dan wat wij veranderd willen zien en is dat hetzelfde als wat de fransen willen als zij de grondwet zouden afwijzen. Over diut werkstukje is 10 jaar overlegd, denk je nou werkelijk dat de Nederlandse burger, amper in staat het foldertje te lezen, even verzint hoe het beter kan, en dat hij dat dan ook nog voor elkaar krijgt? Als je al iets wil veranderen aan Europa ben je beter af met de grondwet, omdat we dan meer inspraak hebben via het parlement en het vetorecht voor alle landen wordt afgeschaft.
Ik zie geen argument om tegen te zijn.
Het enige wat je kan overwegen is om niet te stemmen. Duidelijk te maken dat dit referendum alleen maar ervoor was om zendtijd op TV te krijgen om de burger te informeren over Europa. Want laten we wel wezen, zelfs met het referendum interesseert ons dit onderwerp voor geen centimeter, laat staan zonder. Dus gewoon ja zeggen en meedoen. Alleen de grote landen hebben echt iets te verliezen bij deze grondwet. En dat is onze winst.

Geen opmerkingen: