vrijdag, mei 06, 2005

Hoort u het eens van een ander.

Voor- en tegenstanders van de invoering van de Europese Grondwet bedienen zich over het algemeen van argumenten die niet over de inhoud van de Grondwet gaan. Zo worden de burgers opgezadeld met veelal niet terzake doende informatie. Reden voor de redactie van Juridisch Studentenblad Ars Aequi om deze informatiekloof te overbruggen! Vanaf heden zijn deze artikelen te vinden op de website van Ars Aequi (www.arsaequi.nl), klik op het hiernaast staand plaatje of hier. Ze zullen tot na het referendum beschikbaar zijn. Uit de inleiding een citaat:

"TOT SLOT,
Uit het hiervoor geschetste heeft mogen blijken dat de Europese Grondwet veel verbeteringen teweeg brengt ten opzichte van het huidige systeem met name door een de nieuwe indeling en systematiek. Het is jammer dat die helderheid niet op alle punten bleek te kunnen worden doorgevoerd. Daarnaast zijn bij een aantal ontwikkelingen vraagtekens te plaatsen. Het lijkt niet gelukt het democratisch gehalte van de Unie aanmerkelijk te verbeteren, en de institutionele balans lijkt te zijn doorgeschoten richting de Europese Raad en de Raad van Ministers. Op het gebied van de externe betrekkingen is het systeem ook nog niet geheel helder, met name ook omdat het Hof zich niet mag uitspreken over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. De ondertekening van de Grondwet is een grote stap vooruit in de geschiedenis van de Unie. Het is dan ook te hopen dat de nog te houden referenda in de verschillende lidstaten deze ontwikkeling niet zullen stuiten."

1 opmerking:

Anoniem zei

Klinkt interessant, maar waar zijn ze? Als ik zoek op 'grondwet', vind ik alleen maar 'Statuut en Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden'. Zoeken naar 'referendum' levert niets op. Heb je een directe link?