maandag, april 05, 2004

Waarden en bronnen.

Tijdens een ouderavond op de NicMaes maakten we kennis met emotionele intelligentie. De inleiders Aart van der Harst en Frits Roelofs probeerden ons laten proeven op welke wijze zij met kinderen werken aan het ontwikkelen van emotionele intelligentie. (zie hun boek/site voor meer informatie) Zij gebruikte veel spelelementen om met de kinderen in contact te komen en zo ook met de ouders die avond. Ze gaven ons een tiental kaarten die we op volgorde moesten leggen. De belangrijkste eerst de onbelangrijkste het laatst. Op de kaarten stonden waarden als: rijkdom, gezondheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid, familie, vrienden, schoonheid, wijsheid, lang leven en vrede. Nadat we de kaarten op volgorde hadden gelegd en met onze onbekende buurman hadden vergeleken, moesten we nagaan of de waarden van de school (het was tenslotte een ouderavond) overeenstemden met onze volgorde. Dat bleek het geval. Toen werd ons gevraagd of de commerciele TV zenders ook deze prioriteiten stelden, dat bleek geheel omgekeerd. Iedereen riep spontaan, dan kunnen we het stapeletje gemakshalve omdraaien. Met andere woorden datgene woat op TV als waarden wordt gedemonstreerd staat lijnrecht tegenover wat wij belangrijk vinden.

In het tweede gedeelte van de avond gingen zij in op welke wijze wij onze energie krijgen. De vijf bronnen die in balans moesten zijn volgens hun waren: creativiteit, fysiek, emotionaliteit, cognitie, spiritualiteit. Volgens de heren moeten deze bronnen in evenwicht zijn, als het aan één ontbreekt vloeit energie weg.

Overigens emotionele intelligentie is wat men in het bedrijfsleven verrweg het belangrijkste vindt en wordt getypeerd als competenties: intrapersoonlijke aspecten, interpersoonlijke aspecten, aanpassingsvermogen, stressmanagement aspecten, algemene stemmingsaspecten. Het is niet voor niets dat de avond bomvol zat, met de IQ zit het meestal wel goed bij de kinderen op de NicMaes.

Geen opmerkingen: