zondag, maart 16, 2003

Het is niet Irak, maar de visie die ons verdeeld (ingezonden brief gepubliceerd dinsdag 19 3 in Het Parool)
Het gaat niet om de oorlog, het gaat niet om de olie en het gaat niet om de moslims en evenmin om Irak en Sharon of Bush.
Het gaat om wereldvisies die botsen. De ene gebaseerd op economische vooruitgang, groei, welvaart, rijkdom, democratie en vrijheid en de andere gebaseerd op duurzame vooruitgang, balans, welzijn en rechtvaardige verdeling van middelen macht en culturele waarden.
11-9 maakte duidelijk dat de moslims de economische vooruitgang niet kunnen bijbenen en ze zich in hun wezen voelen aangevallen door de moderne communicatiemediale wereld. Het Irak-conflict maakt duidelijk dat de rest van de wereld de Angelsaksische vooruitgangsideologie niet meer wensen bij te benen.
Boekhoudkundige schandalen in de VS brengen ernstige schade toe aan de bedrijven in continentaal Europa en zijn een druppel die de emmer doet overlopen. Het zijn de gevolgen van een uit het lood geslagen economisch model. De beurs voelt de naderende scheiding der geesten goed aan.
Iemand moet Bush duidelijk maken dat er een signaal is afgegeven wat hij zich ter harte moet nemen. Niet als door een wesp gestoken zijn krant te voorschijn halen; daar maak de de andere wespen alleen maar bozer mee.
De superioriteit van het Amerikaanse denken is een klap toegebracht en het zou ze sieren als ze daar eens goed over nadachten. Ik voel dat de publieke opinie kan helpen dat denken te veranderen. Ik zie overeenkomsten met de kernwapen-discussie (de Nederlandse ziekte, weet u nog). En als dat denken weer in lijn is met Europa, dan gaan ook wij mee oorlog voeren tegen dictators en tirannen. Breng respect op voor de moslim-in-de-straat, zodat die zich (en ons) kan bevrijden van de opgejaagde en hun kans grijpende fundamentalisten, voor wie het oorlogsdenken eerder de legetimatie vormt dan de beoogde afschrikking.

Geen opmerkingen: