dinsdag, augustus 23, 2005

10: Totdat de bom barst

In Amsterdam hebben we vaak die terugkerende discussie. Moet je spreiden of niet. In America is dat duidelijk. Rijk bij rijk, arm bij arm. Italiaan bij italiaan, chinees bij chinees. De praktij kun je aanschouwen. In de rijke wijk is het er veel rustiger, maar in de arme wijk is het er veel armer. Segregatie leidt tot meer rust in de goede buurten, dat lijkt bewezen. Maar in de andere buurten is het er navenant minder florissant. In Washington is het aantal moorden dit jaar de 100 gepasseerd. Daarmee is het de meest criminele stad van America, maar je merkt er in de meer bloeiende wijken helemaal niets van. In de krant kon ik lezen dat een kentering had plaatsgevonden, sinds een jaar neemt het aantal zwarten en latino's af binnen de ring, daarbuiten drastisch toe. Oorzaak: de stijgende huizenprijzen. De zwarte vlucht, in tegenstelling tot onze witte vlucht. De buitenringse wijken worden een opeenhoping van minder bedeelde. Ik sta toch voor spreiden, je spreidt ellende, OK. Maar je biedt ook kansen en je werkt aan samenleven. Voor de binneringse gebieden van Washington is het segregeren een veilig idee, totdat de bom barst.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mart,

de gebeurtenissen in New Orleans lijken je analyse te bevestigen, arme vooral zwarte mensen hebben zich niet in veiligheid kunnen en (soms ook) willen brengen. Arme mensen hebben niet veel vertrouwen in de overheid in Amerika, ze gaan niet eens stemmen. Als in de US een natuur ramp gebeurt ben op de eerste plaats op je zelf aangewezen, op je eigen auto want openbaar vervoer is er niet. Aan de andere kant wat is gebeurt is natuurlijk extreem, een stad van 1 miljoen mensen kan je niet in 2 dagen evacueren, er als er dan 50.000 mensen achter blijven valt het eigenlijk nog mee. Ik denk dat Brussel en Amsterdam ook niet voor 100% in 48 uur kunnen worden geevacueerd. Maar goed wij zouden waarschijnlijk in de ziekenhuizen zijn begonnen. Ze hebben in NO heel bewust er voor gekozen om de dijken niet te verhogen naar Hurricane 5 nivo want dat zou te duur geweest zijn, snel evacueren leek goedkoper maar dat heeft men toch aardig onderschat. Het is een wreed maar fascinerend schouwspel, het lijkt net de film War of the worlds, een film die ik een paar weken geleden zag, ondanks Tom Cruise een aanrader.

Anoniem zei

Ja ik dacht er ook aan toen ik dit leed allemaal zag. In de volkskrant sprak men van een heel dun laagje beschaving waar de zo doorprikt.