zondag, september 07, 2003

Stigma of geuzennaam

Het ging er zaterdag bij het debat redelijk netjes aan toe, de debaters waren het snel eens: laten we eens ophouden met over marokkanen, allochtonen, antillianen noem maar op te praten, daarmee help je niemand en het is niet eens relevant. Ik begreep dat dit idee niet nieuw is, maar probeer het gewoon met het begrip kansarmen. Dan krijg je de volgende zin. "De kansarme man bedreigde de politie met zijn mes en werd dodelijk getroffen door een schot van de kansrijke agent". Dat geeft de sfeer wellicht beter weer. De VVD en LPF vonden natuurlijk dat ook kansarmen hun kansen moeten nemen. Maar als je een kansarme geen kans geeft is hij een kansloze. Dat was volstrekt helder, uit de betogen van de aanwezige kansminderbedeelden. Ik werkte vroeger als jongen in het zwembad, we hadden voortdurend last van de bende van Blauwdorp. Ze gingen er prat op de boel te terroriseren aan meisjes te zitten etc. Ik kansrijk piepeltje was machteloos tegen over hen. Het waren geen marokkanen en ook geen turken, het waren gewoon tijdelijke-asocialen, als gevolg van een minder deskundige opvoeding. Tijdelijk, omdat ze later allemaal best goed terecht zullen zijn gekomen, net als alle kansnemers, die het woord namen in het debat.
Ik vond het mooi om erbij te zijn, al liet het oplossingsgehalte wat te wensen over (stuur de ouders de rekening, iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, kansarm is geen excuus voor misdaad).
De media kregen tot mijn genoegen ook een flinke veeg uit de pan. Men fixeert, men focussed, met belicht alleen de negatieve kant. Een allochtoon wordt continu duidelijk gemaakt hoe ongewenst hij of zijn soortgenoten is. Een ding wat zeker zou helpen als we de media verplichten 1 redactiepagina in te ruimen voor Goed Nieuws en het Journaal ook op pad te sturen naar zaken die wel goed gaan in de samenleving. UIteindelijk blijkt dit ook nieuws te zijn en beter te verkopen dan rondmoordende kansontvreemden.
Wat aan de discussie rond deze bijeenkomst opvallend was, was op welke wijze sommige mensen tegen de politiek aankijken. Ze denken dat de politiek alles voor het zeggen heeft, alles effe snel zal veranderen, vooral zijn eigen zakken vult, terwijl driekwart van de politici goed bedoelende kanszoekende vrijwilligers zijn, die op een onbeschofte wijze de huid worden volgescholden. Gaarne enig benul van politiek bijbrengen in een spoedcursus op AT5 kan geen kwaad, leuke klus voor Matthijs van Nieuwkerk: een politieke Idols, op zoek naar politiek talent in Amsterdam. Misschien komen we dan ook van de stigmatiserende geuzenterm politici en Balkenende af.

Geen opmerkingen: