zaterdag, januari 11, 2003

Kennismanagement, leidraad voor politieke keuzes

Het zal niet meer lang duren of we hebben gekozen en er kan geformeerd worden: het kwartetten kan beginnen (lees meen eerdere blog).
Je gaat net als bij kennismanagement uit van de doelstellingen: wat willen we in Nederland bereiken en dan ga je poppetjes plaatsen op de zaken waaraan (door hen) moet worden getrokken. De moderatoren heten op landsnivo Ministers. De kennisgebieden: departement.
Zoals bij zoveel bedrijven en bij de overheid zie je bij het inrichten van de kennisorganisatie dat de fouten van het heden liggen in de organisatiestructuur bedacht in het verleden.
Als progressief men (Mij zoon heeft het me net uitgelegd, en ik ben het nog steeds!) moet je zoeken naar een verandering die de fouten voorkomt. Preventief in plaats van repressief. Beide vaststellingen combinerend moeten we dus op zoek naar een nieuwe adequatere structuur van het landsbeheer. Adequaat betekent: meer passend bij de doelen die je gesteld hebt, en die doelen heb je je gesteld omdat het nu op die gebieden niet goed gaat. En idee voor de hervorming van de ministeries op basis van doelstellingen:
Defensie: staat voor verdedigen van landsbelang, voorkomen van aantasting van onze samenleving, dat noemen we nu toch veiligheid zou ik denken: alle taken die hiermee te maken hebben gaan wat mij betreft naar het nieuwe ministerie "veiligheid en preventie". Defensie, Politie, inlichtingdienst, Reserche, Bewakingsdiensten.
Landbouw, er is wel een ministerie landbouw en visserij, maar geen ministerie voor Kantoorwerk of HuizenBouw en Wegaanleg. probeer dat maar aan je kind uit te leggen. Goed, het nieuwe Ministerie van Werk en Economie vangt alle werkvelden op en richt zich op werkend Nederland. Ook de belanstingdienst valt hier onder.
Justitie, wordt Recht en Plichten, hierbij komt het hele justitiele apparaat, de wetgeving (stuk alegemene zaken), OpsporingFIOD, Auditing en rekenkamer, Parlementaire enquetes, Milieuwetgeving en controle etc.
WVS Niet werk: ontspanning, recreatie, cultuur, samenleven, vrijetijd, sport. Jou dat bij Welzijn kunnen laten zitten
Zorg indelen naar Ouderen, Volwassen, Adolucent en Kind
Buitenlandse zaken, met de globalisering van de samenleving is er lang geen sprake meer van binnen en buitenland: internationale samenhang lijkt me een gepastere term, hierbij komen natuurlijk ook immi-, emi- en integratie aan de orde, inburgering, ontwikkelingshulp (het woord alleen al wordt extregratie: het opvangen en ondersteunen van samenlevingen opdat ze niet hierheen komen om te verpieteren maar in hun buurt blijven en daar zich kunnen ontplooien).
Verkeer en waterstaat en volkshuisvesting en ruimtelijke ordeningwordt infrastructuur en mobiliteit, zaken als spoor+treinen, wegennet+greenwheels auto's, communicatieverbindingen en bandbreedte, Sociale woningbouw worden nationaal bepaald, exploitatiemaatschappijen kunnen van die voorzieningen gebruik maken. Daarbij kunnen ook burgerservice loketten behoren, die een combinatie vormen van postkantoren en burgerloket, ticketshop en internet cafe/buurthuis.
Onderwijs wordt educatie en informatievoorziening (waaronder ook media, journalistiek beleid, permanente educatie, informatica etc.
Binnenlandse zaken wordt Bestuur en lokale zaken (geen politie meer), vooral bezig met draagvlak, politieke keuzes, betrokkenheid burgers, verdelen van subsidies, intrichten en gebruikmaken van vangnetten en voorzieningen, aansturen local affairs.provincies worden afgeschaft, in het kader van verplatting van de organisatie, dat lijkt me evident, daar waar behoefte is aan gebiedsbrede gremia kunnen platformen worden opgericht.

Misschien missen jullie nog wel wat (sociale zaken bijvoorbeeld), maar die moeten verdeeld worden onder bovenstaande kerndepartementen.
Het kan ook zijn dat bepaalde projecten of thema's tijdelijk van zo groot belang zijn dat ze in de ministerraad aandacht verdienen. Deze tijdelijke project ministers dienen als adviseurs in het kabinet te worden benoemd, ik denk aan Integratie en Criminaliteitbestrijding. op die vlakken dient een nationaal deltaplan te worden ontwikkeld waarbij iedere minister zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

O ja ik vergeet natuurlijk niet Algemene Zaken en Financien, die worden onder de premier samengevoegd tot Coordinatie en Financiering, houdt zich bezig met de staatsfinancien, de besteding en verantwoording.

Geen opmerkingen: