zaterdag, januari 18, 2003

Partijleider als Metafoor
In modern management is het heel gebruikelijk moeilijke dingen uit te leggen aan de hand van een metafoor. Men wil een spirit, een gevoel, een idee overdragen en gebruikt daarbij een beeldmerk dat hiermee overeenkomt uit de dagelijkse praktijk. De metafoor moet goed aansluiten bij de belevingswereld van degene die dient te worden meegezogen in dat ene idee.
Jezus (of eigenlijk zijn apostelen) maakte overigens ook veelvuldig gebruik van metaforen in de vorm van parabels. Deze goed voorstelbare situaties maakten het boek der boeken zo'n success bij de gewone man in de wei.
Marcel van Dam kon er ook wat van en Pim gebruikte een moderne variant: de soundbyte om zijn sfeer te creeeren, want aan zijn charme kan het toch niet gelegen hebben of niet soms. Ineens stel ik me voor hoe Pim met Bos overweg zou zijn gekomen.
In de praktijk vormen de lijsttrekkers de metaforen van de partijen. Daarom speelt het gedrag van de partijleider ook terecht zo'n beslissende rol bij de verkiezingen en de veranderingen binnen een partij.

Geen opmerkingen: